Ons Aanbod

Baby Osteopathie

Baby Osteopathie

Een baby osteopaat zal kijken naar zowel de sensorische, motorische, neurologische als emotionele ontwikkeling van het kind. Een babyosteopaat is eveneens gespecialiseerd in het vroeg herkennen van een specifieke kinderpathologie en zal doorverwijzen naar een kinderarts indien nodig. In praktijk werken we dan ook heel nauw samen met een kinderarts.

Wanneer er problemen zijn kan dit al beginnen in de buik van de moeder. Wanneer er geen ernstige afwijkingen zijn kan het kind toch bepaalde spanningen ondervinden zoals weinig plaats in de baarmoeder, stuitligging of andere positie in de baarmoeder, trauma van de moeder tijdens de zwangerschap, voeding en roken bij de moeder spelen ook een rol.

Daarnaast is de geboorte van een baby een heel natuurlijk maar eigenlijk ook een heel traumatisch gebeuren. Het kind moet heel wat trek- en drukkrachten verwerken en het is opmerkelijk hoe het deze krachten met behulp van compensatiemechanismen kan opvangen. Inleiding en afremming van een bevalling, het meeduwen op de buik, gebruik van zuignap of tang, keizersnede, epidurale met verlies van controle over de krachten, geven vaak extra belasting voor de baby. Ook het opgroeien met het letterlijk vele vallen en opstaan kan allerlei ‘letsels’ met zich meebrengen die het kind kunnen storen in zijn ontwikkeling.

Met zachte osteopathische behandelingen kunnen deze problemen worden aangepakt . Onopgeloste disfuncties die leiden tot mobiliteitsbeperkingen veroorzaken bij vele kinderen en volwassenen problemen en hoe vroeger men erbij is hoe groter de kans dat het lichaam de beperking of de dominantie volledig kan lossen. Via een aantal osteopathische behandelingen wordt het kind in optimale conditie gebracht om tijdens het verdere groeien zelf op problemen te kunnen aanpassen en ze ook te kunnen overwinnen. De veel gebruikte uitspraak ‘het zal er wel uitgroeien’ is lang nog niet zo gek bedacht alleen heeft het kind soms wat hulp nodig om de mogelijk vastgelopen spanningen en bewegingsbeperkingen te kunnen loslaten.

Indicaties:

  • Mijn baby heeft problemen met zuigen of slikken;
  • Mijn baby stopt soms enkele seconden met ademen (apneu).
  • Mijn baby draait het hoofdje steeds in dezelfde richting; zijn/haar schedel is afgeplat of enigszins vervormd;
  • Mijn baby huilt en is moeilijk te sussen, heeft slaapproblemen, is steeds geagiteerd;
  • Mijn baby heeft oprispingen en darmkrampen. Zijn/haar buikje is gespannen, heeft een moeilijke stoelgang of heeft vaak de hik;
  • Mijn baby heeft steeds hetzelfde oogje dat traant;
  • Mijn baby houdt zich scheef gebogen, verwringt zich of gooit regelmatig het hoofdje naar achteren;
  • Een heupje blijft steeds meer gebogen;
  • Mijn baby gebruikt een arm of een hand minder dan de andere

Baby Osteopathie is echter geen vervanging van de kindergeneeskunde of andere disciplines. Voor een optimaal resultaat is een samenwerking vaak nodig. Naast de klassieke benadering biedt osteopathie kinderen een kans om hun eigen genezings- en verdedigingsmechanismen in werking te stellen om zelf een optimale gezondheid te kunnen herwinnen en te behouden.

Voor een behandeling van uw baby kan u een afspraak maken met osteopate Ruth Reyntens of Margot Chen

Maak een afspraak