Het belang van de Atlas voor je gezondheid
Wat is de rol van de atlas?
De eerste halswervel of “de atlas” speelt een primaire rol voor de ganse ruggegraat. De atlas is een bot van 56 gram welke de basis van de schedel die tussen 4 en 7,5 kg weegt ondersteunt.
Verstoorde positie van atlas leidt tot klachten
Een verstoorde positie van de atlas kan heel wat klachten teweeg brengen voor zowel het ganse bewegingsapparaat, de bloedcirculatie, het zenuwstelsel alsook voor het psycho-emotionele welbevinden. Na verloop van tijd kan deze stoornis veranderen in aanhoudende gezondheidsproblemen waarbij het lichaam niet in staat is te functioneren zoals het moet met alle gevolgen vandien voor de levenskwaliteit van die persoon. Deze persoon vermeldt vaak klachten van spanningshoofdpijn, migraine, darmproblemen, slechte vertering, misselijkheid, lage rugpijn, kaakproblematiek, vermoeidheid etc.
Deze patienten zijn vaak reeds uigebreid onderzocht door medici die geen aantoonbare oorzaak kunnen vinden voor hun vaak vage klachten. Deze patiënten krijgen dan ook vaak te horen dat hun probleem “psychosomatisch” is.
Dit is echter niet altijd zo. Een mogelijke verklaring kan een verkeerde uitlijning van de atlas zijn.
Oorzaken van verkeerde atlas positie
Een verkeerd gepositioneerde atlas kan reeds van bij de geboorte aanwezig zijn. Het gewricht tussen de atlas en schedel is bij de zuigeling vaak nog heel zwak en kan door het geboortetrauma, een verlossing met de tang etc al tot een bewegingsbeperking leiden. Trauma’s zoals een whiplash kan eveneens leiden tot deze stoornis.
Een verkeerd gepositioneerde halswervel zorgt vaak voor spanning in de korte nekspieren. Onderzoekers suggereren dat de functie van die spieren bestaat uit het geven van feedback aan de hersenen over enerszijds de stand van het hoofd maar ook beweging van het hoofd. Niet te verbazen dan ook dat een stoornissen van deze spierspanning dan ook kan leiden tot duizeligheid, evenwichtsstoornissen etc. In aantal medische onderzoeken is ook een verband aangetoond tussen de ziekte van Menière en een dysfunctie van de halswervels. Verder kan deze stoornis ook compressie geven op de zenuwen en bloedvaten van de schedel welke kunnen leiden tot hoofdpijn en migraine.
Osteopathie en atlascorrectie
Een verkeerd gepositioneerde atlas kan door een osteopaat op een natuurlijke manier gecorrigeerd worden. In onze dagdagelijkse praktijk in Antwerpen zie ik dan vaak ook opmerkelijke resultaten bij atlascorrecties. Zo zijn er patiënten met jarenlang Menière nooit nog symptomen van Menière hebben gehad. Veelal horen we onze patient spreken over het verminderen of verdwijnen van hoofdpijn, een betere doorstroming , meer vitaliteit, een continue druk die wegvalt , een betere vertering en een zich algeheel beter voelen. Zonder in detail in te gaan op het neurologisch aspect van een atlascorrectie zien we ook verbetering in nek- en rugpijn alsook in de spijsvertering. Ook bij baby’s merken we veel een duidelijke verbetering op de veelvuldige nachtelijke weenbuien, eetstoornissen etc.
Indien u worstelt met hoofd- en nekpijn die op de klassieke manier niet verbetert (na uitsluiting door medici van andere oorzaken hormonaal, bloeddrukgerelateerd etc) praat dan even met uw osteopaat of bovenstaande stoornissen kunnen betrekking hebben op jouw hoofdpijn. Soms zien we patienten die reeds alles geprobeerd hebben bij specialisten terwijl deze stoornis a/d oorzaak kan liggen. Misschien hebt u zelf geen last maar kent u iemand die dergerlijke klachten vertoont. Deel deze blog dan ook met mensen bij wie dit nuttig kan zijn.